Accounting Information System Complete Exam and Quizzes

ACC 564 Quiz 1, Quiz 2, Quiz 3, Quiz 4, Final Exam, Midterm Exam

This Test bank can also be use for other classes, if your assigned Textbook is AIS 12e by Romney

Accounting Information System test Bank (Quiz Bank)

Accounting Information Systems, 12e (Romney/Steinbart)

 

1) Which of the following statements below shows the contrast between data and information?

A) Data is the output of an AIS.

B) Information is the primary output of an AIS.

C) Data is more useful in decision-making than information.

D) Data and information are the same.

Answer:

Page Ref: 4

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

2) Information is

A) basically the same as data.

B) raw facts about transactions.

C) potentially useful facts when processed in a timely manner.

D) data that has been organized and processed so that it's meaningful.

Answer:

Page Ref: 4

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

3) The value of information can best be defined as

A) how useful it is to decision makers.

B) the benefits produced by possessing and using the information minus the cost of producing it.

C) how relevant it is.

D) the extent to which it maximizes the value chain.

Answer:

Page Ref: 4

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Moderate

AACSB:  Analytic

4) An accounting information system (AIS) processes ________ to provide users with ________.

A) data; information

B) data; transactions

C) information; data

D) data; benefits

Answer:

Page Ref: 10

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

5) Information that reduces uncertainty, improves decision makers' ability to make predictions, or confirms or corrects their prior expectations, is said to be

A) complete.

B) relevant.

C) reliable.

D) timely.

Answer:

Page Ref: 5

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

6) Information that is free from error or bias and accurately represents the events or activities of the organization is

A) relevant.

B) reliable.

C) verifiable.

D) timely.

Answer:

Page Ref: 5

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

7) Information that does not omit important aspects of the underlying events or activities that it measures is

A) complete.

B) accessible.

C) relevant.

D) timely.

Answer:

Page Ref: 5

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

 

8) When two knowledgeable people acting independently each produce the same information, this information is said to be

A) complete.

B) relevant.

C) reliable.

D) verifiable.

Answer:

Page Ref: 5

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

9) Data must be converted into information to be considered useful and meaningful for decision-making. There are six characteristics that make information both useful and meaningful. If information is free from error or bias and accurately represents the events or activities of the organization, it is representative of the characteristic of

A) relevancy.

B) timeliness.

C) understandability.

D) reliability.

Answer:

Page Ref: 5

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

10) An accounting information system must be able to perform which of the following tasks?

A) collect transaction data

B) process transaction data

C) provide adequate controls

D) all of the above

Answer:

Page Ref: 10

Objective:  Learning Objective 5

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

11) Which of the following is not an example of a common activity in an AIS?

A) buy and pay for goods and services

B) sell goods and services and collect cash

C) summarize and report results to interested parties

D) recording of sales calls for marketing purposes

Answer:

Page Ref: 8

Objective:  Learning Objective 5

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

12) Which of the following is not one of the components of an AIS?

A) Internal controls and security measures

B) People

C) Procedures and instructions

D) Hardware

Answer:

Page Ref: 10

Objective:  Learning Objective 5

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

13) One group that relies on both the adequate collection and transformation of data for decision-making purposes for an organization is

A) management.

B) interested outsiders.

C) competitors.

D) the government.

Answer:

Page Ref: 12

Objective:  Learning Objective 3

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

14) The primary objective of accounting is to

A) implement strong internal controls.

B) provide useful information to decision makers.

C) prepare financial statements.

D) ensure the profitability of an organization.

Answer:

Page Ref: 12

Objective:  Learning Objective 5

Difficulty :  Moderate

AACSB:  Analytic

 

 

15) The American Institute of Certified Public Accountants (AICPA) has recognized the importance of AIS and the major impact information technology has on the area of accounting. To recognize individual CPAs who have met educational and experiential requirements in this area, the group formally created the designation known as

A) the Certified Management Accountant.

B) the Certified Information Technology Professional.

C) the Certified Internal Auditor.

D) the Certified Data Processing Professional.

Answer:

Page Ref: 11

Objective:  Learning Objective 6

Difficulty :  Moderate

AACSB:  Analytic

 

16) The AIS must include controls to ensure

A) safety and availability of data.

B) marketing initiatives match corporate goals.

C) information produced from data is accurate.

D) both A and C

Answer:

Page Ref: 10

Objective:  Learning Objective 6

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

17) A change in the AIS that makes information more easily accessible and widely available within an organization is most likely to first influence the

A) organizational culture.

B) customer base.

C) external financial statement users.

D) production activity.

Answer:

Page Ref: 13

Objective:  Learning Objective 7

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

18) The process of creating value for customers is the result of nine activities that form a

A) value chain.

B) profitable operation.

C) successful business.

D) support system.

Answer:

Page Ref: 13

Objective:  Learning Objective 8

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

19) The value chain concept is composed of two types of activities known as

A) primary and support.

B) primary and secondary.

C) support and value.

D) technology and support.

Answer:

Page Ref: 13-14

Objective:  Learning Objective 8

Difficulty :  Moderate

AACSB:  Analytic

 

20) Which of the following is a primary activity in the value chain?

A) infrastructure

B) technology

C) purchasing

D) marketing and sales

Answer:

Page Ref: 14

Objective:  Learning Objective 8

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

21) In value chain analysis, what is the activity of arranging the delivery of products to customers called?

A) outbound logistics

B) inbound logistics

C) shipping

D) delivery

Answer:

Page Ref: 14

Objective:  Learning Objective 8

Difficulty :  Moderate

AACSB:  Analytic

 

22) An AIS provides value by

A) improving products or services through information that increases quality and reduces costs.

B) providing timely and reliable information to decision makers.

C) creating new products.

D) both A and B

Answer:

Page Ref: 11

Objective:  Learning Objective 6

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

 

23) In Chapter 1, Figure 1-4 shows the factors that influence the design of AIS. The diagram shows a bi-directional arrow between the organizational culture and the AIS. The reason for this two-way interchange between organizational culture and AIS is

A) that the AIS should not influence the values of the organizational culture.

B) because the organization's culture influences the AIS, and likewise the AIS influences the organization's culture by controlling the flow of information within the organization.

C) due to the transfer of managers between the two corporate elements.

D) the AIS impacts the organization's key strategies.

Answer:

Page Ref: 13

Objective:  Learning Objective 7

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

24) An example of inbound logistics would consist of

A) the activities that transform inputs into final products or services.

B) the activities that help customers to buy the organization's products or services.

C) the activities that provide post-sale support to customers.

D) the activities that consist of receiving, storing, and distributing the materials used as inputs by the organization to create goods and/or services it sells.

Answer:

Page Ref: 13

Objective:  Learning Objective 8

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

25) A good example of how an AIS is used to share knowledge within an organization is

A) the use of a corporate database to help staff identify the relevant experts who can help with a particular client.

B) the use of laptop computers to access a network for messaging worldwide.

C) the monitoring of production equipment to watch for defects.

D) the use of point-of-sale data to determine hot-selling items.

Answer:

Page Ref: 11

Objective:  Learning Objective 6

Difficulty :  Moderate

AACSB:  Analytic

 

 

26) One activity within the value chain is research and development. This activity can be identified as a

A) firm infrastructure activity.

B) human resources activity.

C) technology activity.

D) purchasing activity.

Answer:

Page Ref: 14

Objective:  Learning Objective 8

Difficulty :  Moderate

AACSB:  Analytic

27) When the AIS provides information in a timely and accurate manner, it stands as an example of

A) improved decision making.

B) improving the quality and reducing the costs of products or services.

C) improving efficiency.

D) all of the above

Answer:

Page Ref: 11

Objective:  Learning Objective 6

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

28) Accounting information plays major roles in managerial decision making by

A) identifying situations requiring management action.

B) reducing uncertainty.

C) providing a basis for choosing among alternative actions.

D) all of the above

Answer:

Page Ref: 12

Objective:  Learning Objective 6

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

29) A well-designed AIS can improve the decision-making function within the organization. Which statement below would describe a limitation, rather than a benefit, of an efficient AIS?

A) An AIS reduces uncertainty, and therefore accounting information can provide a basis for choosing among alternative courses of action.

B) An AIS identifies situations requiring management action.

C) An AIS provides to its users an abundance of information without any filtering or condensing of such information.

D) An AIS provides information about the results of previous decisions which provides decision makers with feedback that can be used in future decision making.

Answer:

Page Ref: 12

Objective:  Learning Objective 6

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

30) Jill Fredson is in charge of the mail room at Gammon University. Every Friday morning she receives a report via email that summarizes the number of outgoing and incoming pieces of mail by source and destination department. Every Friday afternoon, Jill deletes the report without reading it because it has no bearing on mail room operations. Which of the following characteristics of useful information is absent in the situation described above?

A) Relevant

B) Reliable

C) Complete

D) Timely

E) Understandable

F) Verifiable

G) Accessible

Answer:

Page Ref: 5

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Moderate

AACSB:  Analytic

 

31) Inventory information is provided in real time by a firm's accounting information system. The accuracy of this information is questionable, however, since the production manager often reports stock outs of components that the system indicates are in stock. Which of the following characteristics of useful information is absent in the situation described above?

A) Relevant

B) Reliable

C) Complete

D) Timely

E) Understandable

F) Verifiable

G) Accessible

Answer:

Page Ref: 5

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Moderate

AACSB:  Analytic

 

32) Joe Marzetti has been the controller of Fairview Tires for 25 years. Ownership of the firm recently changed hands and the new owners are conducting an audit of the financial records. The audit has been unable to reproduce financial reports that were prepared by Marzetti. While there is no evidence of wrongdoing, the auditors are concerned that the discrepancies might contribute to poor decisions. Which of the following characteristics of useful information is absent in the situation described above?

A) Relevant

B) Reliable

C) Complete

D) Timely

E) Understandable

F) Verifiable

G) Accessible

Answer:

Page Ref: 5

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Moderate

AACSB:  Analytic

 

33) In 2003, Custer Manufacturing implemented a Web-based information system that allows all employees to access mission-critical information. The intention was to increase production efficiency. Unfortunately, it had the opposite effect, as deliveries fell behind schedule and costs increased. Jeff Akspen, the director of information technology services, asked Joyce Jenkins to come in and talk with him about the system. Joyce is a long-time employee of Custer, and her opinion is valued by her peers and by her supervisor. "So Joyce, how's it going down there in the shop?""Not so good, Jeff. Used to be we got a weekly pick list so we knew how to plan production. Now, we got that computer system. Most of us can't figure out how to use it to do our jobs. Is there some way to print out a pick list?"Jeff thought for a while before responding. "Well, Joyce, to tell you the truth, I'm not so sure how to do it myself, but there must be a way. We'll bring in the consultants that helped us build the system. Maybe they can help." Which of the following characteristics of useful information is absent in the situation described above?

A) Relevant

B) Reliable

C) Complete

D) Timely

E) Understandable

F) Verifiable

G) Accessible

Answer:

Page Ref: 5

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Moderate

AACSB:  Analytic

34) Razzmataz, Wisconsin, is a popular tourist destination. During the winter months, the population dwindles to a meager few, but when summer comes, the size of the town surges. Chuck Hewitt is the town sanitation engineer. When the size of the town surges, so do his responsibilities. Among them is management of the sewage processing volume.In an interview with the local paper, Chuck complained that a report on tourist population that he uses to adjust processing volume refers to data that was collected five days ago and it takes him a week to make adjustments.Which of the following characteristics of useful information is absent in the situation described above?

A) Relevant

B) Reliable

C) Complete

D) Timely

E) Understandable

F) Verifiable

G) Accessible

Answer:

Page Ref: 5

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Moderate

AACSB:  Analytic

 

35) A frantic Stro Frinzel called the home office from Des Moines."You have got to help me. I am about to close a great sale, but I have to be able to guarantee delivery by the fourteenth. I can't get through to the company Web site to verify delivery!""Thank you for calling. Your call is very important to us. However, all of our lines are currently in use. Please try again later."Which of the following characteristics of useful information is absent in the situation described above?

A) Relevant

B) Reliable

C) Complete

D) Timely

E) Understandable

F) Verifiable

G) Accessible

Answer: 

Page Ref: 5

Objective:  Learning Objective 1

Difficulty :  Easy

AACSB:  Analytic

 

 

  • Item #: AISTB

Accounting Information System Exam and Quizzes - New

Price: $70.00
* Marked fields are required.
Qty: *
Reviews (0) Write a Review
No Reviews. Write a Review